Svijet magije

Mjesto gdje magija pociva


You are not connected. Please login or register

1. predavanje

Go down  Poruka [Stranica 1 / 1.]

1 1. predavanje on pon ruj 03, 2007 1:24 pm

Nina

avatar
Admin
ZVIJEZDE


Svaki put kad za vedre noći pogled podignemo prema nebu, gotovo sve, manje ili više svijetle točkice koje vidimo, jesu zvijezde. Od davnih vremena one su privlačile pogled ljudi, fascinirale ih i navodile na razmišljanje. Plijenile su pažnju svojom postojanošću te stoga smatrane nedostižnom i neshvatljivom božanskom sferom.

Razvojem znanosti, pa tako i astronomije, ljudi su sustavnim promatranjem naučili mnogo o prividnom kretanju nebeskog svoda sa zvijezdama. Primjećujući njihov stalni, nepromjenjivi raspored, svrstali su ih u zviježđa. Time su olakšali snalaženje u tom zvjezdanom gradu, tijekom čitave godine. Uglavnom su zviježđa dobila nazive životinjskih likova ili likova iz priča i mitova, a zadržala su se sve do današnjih vremena.

Među mnogobrojnim, prividno nepomičnim zvijezdama, odavno su vrijedni astronomi primijetili nekoliko njih koje se naoko nasumično kreću, nekad brže, a katkad sporije. Sustavnim promatranjem i bilježenjem njihovog putovanja tijekom godine, zaključili su da je takvih «zvijezda» pet. Nazvali su ih planetima, a što znači «lutalice». Danas znamo da planeta u Sunčevom sustavu ima devet, ali golim ih je okom moguće vidjeti upravo onih pet odavno poznatih. Stoga njih ne smijemo brkati sa zvijezdama, iako golim okom gledani izgledaju upravo kao zvijezde.

Ukupan broj zvijezda koje za vrlo vedrih noći i podalje od gradskih svjetala možemo golim okom vidjeti iznosi nekoliko tisuća. Korištenjem nekog optičkog pomagala, odnosno teleskopa, broj je vidljivih zvijezda neusporedivo veći. No one su toliko udaljene da ih čak i velikim teleskopima možemo vidjeti samo kao manje ili više sjajne točkaste izvore svjetla. Već i letimičnim, nasumičnim pregledom noćnog neba zamijetit ćemo da se osim svojim sjajem, zvijezde razlikuju i po boji. Ako promatramo golim okom, boje ćemo razabrati samo kod sjajnijih zvijezda, ali kad uporabimo teleskop ili promotrimo fotografije načinjene dugim ekspozicijama, vidjet ćemo da je veliki broj zvijezda raznovrsnih boja.


Zadaća: samo mi peko PM-a pošaljite o čemu želite da govorimo na satu...nema nikakve posebne zadaće...sva pitanja i nejasnoće, pišite tu...
albino albino albino albino albino


_________________
...divno je biti tebi sve...
Korisnički profil http://dreamkiller.blog.hr

[Vrh]  Poruka [Stranica 1 / 1.]

Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.